Profilaxia

Profilaxia reprezintă prevenirea apariției și evoluției cariei dentare si a bolii parodontale. Profilaxia și Igiena dentară sunt cele mai simple și mai puțin costisitoare metode de tratament stomatologic.

Principalele măsuri de profilaxie sunt:

        - Igienizarea profesională

        - Air flow

        - Fluorizarea dinților

        - Sigilarea șanțurilor și fosetelor

        - Instructajul pentru o igienă orală corectă

Igienizarea profesională cuprinde două manopere: detartrajul si periajul profesional.

    Detartrajul are ca și scop îndepartarea depozitelor de tartru (acele depozite dure care se formează la nivelul dinților). De regulă, se realizează detratraj ultrasonic, dar, in anumite situații, se poate asocia și detartrajul manual, cu instrumentar special adaptat acestei manopere.

    Periajul profesional are rolul de a lustrui suprafața dinților după etapa de detartraj și de a indepartă placa bacteriană. Se recomandă efectuarea igienizării profesionale o dată la 6 luni, iar in anumite cazuri, o dată la 3 luni.

Air-flow-ul se poate realiza după igienizarea profesională, sau ca o manoperă singulară. Procedeul presupune utilizarea unui aparat care eliberează apă si bicarbonat de sodiu. Scopul este acela de a îndepărta colorațiile superficiale de pe suprafețele dentare și de a lustrui suprafețele dentare.

Fluorizarea dentară utilizează geluri sau soluții bogate în fluor cu scopul de a crește rezistența dinților la atacul acid.

Sigilarea șanțurilor și fosetelor se adreseză de regulă copiilor. Prin această metodă, se împiedică stagnarea plăcii bacteriene și a microbilor la nivelul șanțurilor și fosetelor, știut fiind faptul că leziunile carioase apar de regulă la acest nivel. Sigilarea presupune aplicarea unor materiale în stare fluidă în interiorul șanțurilor și fosetelor care după întărire vor ocupa aceste spații.

Igiena orală corectă are un rol deosebit în reușita, pe termen lung, a unui tratament dentar. Chiar dacă medicul a realizat un tratament corespunzător și de calitate, este nevoie și de ajutorul pacientului pentru ca aceste rezultate să se mențină în timp.

înapoi...