Endodonție

Endodonţia este ramură a medicinii dentare care se ocupă cu tratamentul afecţiunilor pulpei dentare şi a parodontiului apical (ţesuturile care se află la vârful rădăcinii dintelui).

Tratamentul endodontic presupune eliminarea pulpei dentare, dezinfectarea canalului radicular şi obturarea acestuia cu materiale biocompatibile.

Cum apare inflamatia/infecţia pulpei dentare?

În cele mai multe cazuri, inflamatia pulpei apare că urmare a evoluţiei cariei dentare. În prima etapă, pulpă dentară încearcă să se apere de această agresiune a cariei prin depunerea de dentină secundară. Dacă, caria se tratează la timp, de regulă pulpă dentară îşi revine şi îşi reia normal funcţiile. Dacă însă pacientul amână vizită la medicul dentist, pulpa dentară nu mai poate face faţă agresiunii cariei dentare, producându-se necroză (moartea nervului) şi infectarea acestuia.

Principalul simptom al inflamaţiei pulpare este durere de intensitate moderată, localizată, care apare la stimuli rece/dulce şi încetează încetează la scurt timp (în câteva minute) de la îndepărtarea stimulului.

Atunci când microorgansmele bacteriene pătrund în camera pulpara şi canalele radiculare, apare infectarea pulpei dentare. Din acest moment durerea este mult mai puternică, mai difuza, durează mai mult timp şi poate să apară spontan.

În anumite cazuri inflamatia, necroza pulpei şi infectarea acesteia pot trece neobservate de către pacient. Aceste situaţii pot fi descoperite datorită următoarelor semne: prezenţa unei carii profunde cu margini tăioase şi miros neplăcut, dintele are un aspect mat, are o coloratie modificată (galben-cenuşiu sau brun), nu reacţionează la agenţii termici (rece, cald).

Alte cauze ale inflamaţiei/infectării pulpei:

    - variaţii foarte bruşte ale temperaturii (în timpul mesei, trecerea bruscă de la alimentate cu temperaturi ridicate la cele cu temperaturi joase);

    - prepararea cavitatiilor dentare în vederea relizarii unei obturatii şi şlefuirea dinţilor fără a utiliza răcirea cu apă, după tratarea unei carii profunde fără a utliza material pentru protecţia pulpei dentare;

    - fracturi dentare;

    - lucrări protetice incorect adaptate.

Etapele tratamentului endodontic:

    - extirparea (scoaterea) nervului;

    - dezinfectarea canalelor radiculare;

    - obturarea canalului radicular (canalelor radiculare);

    - reconstrucţia dintelui.

Tratamentul endodontic se realizeză sub anestezie locală, pentru a evita apariţia durerii. Pentru a putea realiza acest tratament se utilizează nişte ace şi freze speciale pentru accesul la nivelul canalelo radiculare. Pe lângă aceste intrumente, se folosesc substanţe antiseptice pentru a permite îndepărtarea în întregime a resturilor pulpei dentare şi a îndepărta microorganismele cantonate la acest nivel. Atunci când s-a relizat curăţarea completă a canalelor radiculare, acestea vor fi sigilate cu materiale de obturatie specific pentru a preveni reinfiltrarea salivei şi a bacteriilor. La finalul acestei etape, dintele se va reconstrui cu material de obturatie şi/sau se va acoperi cu o coroana de înveliş.

Tratamentul endodontic se poate realiza în una sau mai multe şedinţe, în funcţie de numărul de canale, extinderea şi gravitatea infecţiei, etc.

Afecţiunile parodontiului apical (parodontite apicale)

Cauzele parodontitei apicale: evoluţia inflamaţiei/infecţiei pulpei dentare netratate, către vârful rădăcinii şi ţesuturile învecinate, traumatisme (bruxism, lucrări protetice defectoase, obturatii incorect adaptate, traumatisme generate în urmă tratamentului endodontic), substanţe folosite în tratamentul endodontic, etc. Parodontitele apicale pot fi: acute şi cronice.

Semnele parodontitei apicale acute sunt: durere la atingerea dintelui sau în muşcătura, durere la percuţie, cu caracter spontan, continuu, pulsatil, iar gingia din dreptul vârfului rădăcinii se înroşeşte. Acesta situaţie nu se evidenţiază pe radiografie. Semnele parodontitei apicale cronice sunt mult mai şterse. Cel mai frecvent, aceste parodontite trec neobservate, fiind descoperite întâmplător la examinarea radiografiei. Doar în momentul reacutizării, apar semnele specifice din forma acută.

Netratată, infecţia continuă se evolueze, erodând osul şi se exteriorizandu-se la nivelui gingiei sub formă unui abces apical prin care se elimina puroi. După ce infecţia găseşte o cale de eliminare, gingia se poate vindecă, iar infecţia se va croniciză, în anumite condiţii putând apărea reacutizarea.

Tratamentul parodontitelor apicale (acute sau cornice) este asemănător cu tratamentului endodontic clasic. Singură diferenţa este dată de numărul şedinţelor de tratament, acestea fiind mai multe în cazul parodontitelor.

Avantajele tratamentului enodontic: eliminarea durerii, prelugirea duratei de viaţă a dintelui pe arcadă, etc.

Dezavantaje tratamentului endodontic: dintele îşi poate modifică uşor culoarea, devine mai friabil, se poate fractură mai uşor,etc. Datorită acestor motive, se prefer acoperirea dintelui cu o coroana după un tratament endodontic pentru a-i creşte rezistenţă şi durata de viaţă în cavitatea bucală.

Pentru a putea realiza un tratament endodontic corect şi de calitate, este necesară efectuarea unor radiografii dentare. Este necesară o radiografie iniţială (pentru a putea vedea numărul de rădăcini, morfologia acestora, gradul de extindere a infecţiei, etc), o radiografie finală (pentru a putea aprecia calitatea obturaţiei de canal) şi radiografii de control (pentru a putea urmări vindecarea ţesuturilor apicale).

înapoi...